Gezondheid

Zwangerschapsdiabetes

Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker (glucose) in uw bloed: de bloedsuikerspiegel is te hoog. Diabetes kan al bestaan voordat u zwanger bent, diabetes type 1 of 2. Krijgt u tijdens uw zwangerschap diabetes, dan gaat het meestal om zwangerschapsdiabetes.

Diabetes kan gevolgen hebben voor de zwangerschap of de bevalling, zowel voor uzelf als voor uw baby. Het is belangrijk dat de bloedsuikerspiegel onder controle wordt gehouden en dat u begeleid wordt door de gynaecoloog, de internist, de diabetesverpleegkundige, de oogarts en eventueel door de diëtiste. De behandeling bestaat uit een dieet of injecties met insuline.

Trombose

Een enkele keer krijgt een zwangere vrouw trombose. Een trombose is een bloedstolsel(tje) in een ader. Het grote risico is dat de bloedprop een bloedvat volledig afsluit. Het bloed kan dan niet meer komen waar het komen moet. Dat is gevaarlijk als het gebeurt in het hart (infarct), in de hersenen (beroerte) of in de longen (embolie).

Bij een zwangere vrouw kunnen de bloedvaten in de lies afgekneld worden door de druk van de baarmoeder. Vooral in het linkerbeen, want daar kruisen de bloedvaten op een speciale manier. Ook de zwangerschapshormonen kunnen een negatieve invloed hebben. De ‘gewone’ antistollingsmiddelen mogen niet worden gebruikt omdat ze gevaarlijk zijn voor de baby. Maar met andere geneesmiddelen is een trombose ook te behandelen.

Medicijnen

In de periode dat u in verwachting wilt raken en natuurlijk ook tijdens de zwangerschap, is het oppassen met medicijnen. Of dat nu medicijnen in de vorm van pillen, poeders, drankjes, capsules en injecties is, of medicijnen in de vorm van zalven en crèmes.

Krijgt u medicijnen voorgeschreven, vertel dan altijd dat u (misschien) in verwachting bent. Vraag ook om advies bij de drogist en apotheek als u zelf medicijnen koopt, en lees de bijsluiter. Sommige medicijnen bevatten stoffen die al heel vroeg in de zwangerschap invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van uw kind. Eventueel kunt u paracetamol (zonder codeïne of coffeïne) gebruiken. Let wel op de juiste dosering; die staat in de gebruiksaanwijzing.

Rugklachten

Zwangere vrouwen krijgen vaak last van kramp in de benen of kuiten. Ook hebben ze soms (tijdelijk) rugklachten.

Kramp kunt u voorkomen door

  • voldoende beweging,
  • vaak van houding veranderen,
  • cirkelen met de voeten en de voeten strekken en buigen (‘stretchen en flexen’).


Om rugklachten vóór zijn helpt het goed op uw houding te letten.
Sta ook met uw dikke buik zo recht mogelijk en kantel uw bekken naar voren. Misschien kan een bekkenband u helpen.

Urineverlies

Het is niet ongewoon om zo nu en dan per ongeluk een beetje urine te verliezen, bijvoorbeeld als u moet lachen of iets optilt. De bekkenbodemspieren zijn wat slapper geworden en de baarmoeder drukt steeds zwaarder op de blaas. Gebruik eventueel een inlegkruisje.

Oefeningen voor de bekkenbodemspier
Span uw bekkenbodemspieren flink aan, houd dat vijf tellen vast en ontspan weer. Herhaal de oefening tien keer, liefst drie maal per dag. Oefenen kan waar u maar wilt! Je kunt ook onze bekken trainer kopen, klik hier voor meer informatie hierover.

Banden pijn

De banden, waarmee de baarmoeder 'vastzit' aan de rest van de buik, worden slapper onder invloed van hormonen. De baarmoeder groeit en wordt bovendien uitgerekt. Dit kan een zeurderige pijn veroorzaken, rechts en links in de onderbuik. Men noemt het 'bandenpijn' en het kan vooral voelbaar zijn bij bepaalde bewegingen, zoals overeind komen, omdraaien in bed, lang lopen of staan.

Bandenpijn kan de hele zwangerschap aanhouden. Sommige vrouwen hebben er vooral in het begin last van, andere meer in de laatste maanden als de buik steeds zwaarder wordt. Het kan echter beslist geen kwaad. Let in elk geval goed op uw houding. Eventueel kunt u in de laatste maanden ter ondersteuning een buikband dragen.

Bekken

De weefsels die het bekken, het heiligbeen en het schaambeen met elkaar verbinden worden tijdens de zwangerschap slapper, ook weer onder invloed van hormonen. Het is noodzakelijk omdat de baby straks het bekken moet kunnen passeren.

Bij sommige vrouwen wordt het bekken wel erg soepel en bewegelijk. De banden en spieren hebben dan grote moeite om het bekken stabiel te houden. Dit verschijnsel wordt bekkenpijn genoemd (ook wel bekkeninstabiliteit). Het kan tijdens de zwangerschap ontstaan, maar ook na de bevalling en het veroorzaakt pijn tijdens en na het lopen, staan, zitten, draaien in bed, vrijen, autorijden, traplopen, enzovoort.

Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee maanden na de bevalling. In de borstvoedingsperiode kunt u soms wat last houden. In enkele gevallen duurt het langer en is behandeling nodig. Bekkenklachten herkent u aan een beurs en moe gevoel rond het schaambeen. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant van het bovenbeen of de lies. Ook pijn in de onderrug, die uitstraalt naar de knie, kan verband houden met het slapper worden van het bekkenweefsel.

Als u veel last heeft van uw bekken, bespreek dat dan met de verloskundige.

Tandarts

U kunt bij de tandarts gewoon alle behandelingen ondergaan, inclusief een verdoving. Zeg de tandarts wel dat u in verwachting bent. Onder invloed van de zwangerschapshormonen heeft u trouwens een wat grotere kans op bloedend tandvlees. Het is belangrijk om uw gebit goed te blijven poetsen.

Drugs

Het gebruik van alle soorten drugs (amfetaminen, ecstasy, heroïne en cocaïne, maar ook soft drugs) tijdens de zwangerschap is slecht voor de baby. Hij kan verslaafd raken en moet na de geboorte afkicken in de couveuse.

Baby's die aan drugs zijn blootgesteld worden ook vaak te vroeg geboren en er is meer risico op overlijden vlak voor of na de geboorte. Ze kunnen ook een groeiachterstand oplopen. In het belang van de baby moet u, als u drugs gebruikt, dat bespreken met uw verloskundige of arts. U kunt er open en rustig over vertellen. Zij zullen u en uw levenswijze niet veroordelen, maar samen met u kijken wat mogelijk is en wat het beste is voor uw baby.