Zwanger

5 weken zwanger

Je bent nu 5 weken zwanger. Je borsten kunnen extra gevoelig zijn, ongeveer zoals rond de tijd van je ovulatie. Je tepels kunnen er ook iets anders uitzien vanaf deze tijd. Misschien zie je ook kleine opgezwollen puntjes op je tepels (Montgomery’s tubercules), deze scheiden een olieachtige vloeistof af die je tepelhuid voorbereidt op borstvoeding.

Bouwstenen na 5 weken zwanger

De eerste bouwstenen van je baby zijn gelegd. De kleine embryo ontwikkelt zich in een razend tempo.  De ruggengraat begint zich nu te vormen en ook de hersenen en het zenuwstelsel zijn al in ontwikkeling. Je  lichaam produceert behalve oestrogeen ook het hormoon progesteron wat het baarmoederslijmvlies in stand houdt (zonder progesteron breekt de wand af, zoals bij een menstruatie). Als de eicel bevrucht is, dan blijft het je nog tot in de twaalfde week van de zwangerschap hormonen produceren. Daarna neemt de placenta deze taak over.

Zwangerschapstest na 5 weken

Als een eerdere zwangerschapstest negatief was, maar je nog steeds denkt dat je zwanger bent (geen menstruatie bijvoorbeeld), kun je nu nogmaals een test proberen omdat er nu meer hormonen in je urine zitten.

Je baby na 5 weken zwanger

Je baby is na 5 weken zwangerschap ongeveer twee millimeter lang. Je kleine embryo is nu zo groot als een kleine rijstkorrel en van heel dichtbij zie je zoiets als een hoofdje met een staartje. Vorige week leek je baby nog meer op een kikkervisje. Nu zie je al bobbeltjes ontstaan op de plekken waar de armen en benen komen.

Praktisch tips 5 weken zwanger

Leg naast je bed een pakje crackers of een krentenbol klaar. Iets eten voordat je opstaat, helpt vaak tegen misselijkheid.

Zwanger

Is het een jongen of een meisje? Het blijft altijd spannend. Hoe wordt het geslacht van de baby bepaald? En kun je zelf het geslacht van de baby beïnvloeden?

Chromosonen bepalen geslacht
Grappig detail: de vader (ofwel; zijn zaadcel) bepaalt altijd het geslacht van de baby.

  • De zaadcel bevat een X-chromosoon (meisjes-chromosoon) of een Y-chromosoon (jongetjes-chromosoon)
  • De eicel bevat alleen een X-chromosoon (meisjes-chromosoon)
  • Bij de bevruchting versmelten de eicel en de zaadcel
  • Een bevruchte eicel kan 2 combinaties hebben: XX of XY
  • XX = een meisje
  • XY = een jongen

De kans dat je een jongen of een meisje krijgt, zou dus gelijk (50%) moeten zijn. Uit onderzoek blijkt dat er net iets meer jongens dan meisjes worden geboren. Van de 100 baby’s zijn dat ongeveer 51 jongens en 49 meisjes. Waardoor dit komt is niet precies duidelijk.

Theorieën over geslachtsbepaling
De kans om een baby te produceren van het gewenste geslacht, is volgens enkele wetenschappers mogelijk. Maar de meeste wetenschappers beweren het tegendeel. Van de onderstaande twee theorieën is niet bewezen dat ze echt werken. Garantie is er dus niet, maar proberen kan geen kwaad.

Theorie 1: dieet volgen
Sommige wetenschappers beweren dat het eten van veel zout, vlees en koolhydraten zou zorgen voor een jongen. Een zoutloos dieet levert juist een meisje op. Anderen beweren juist weer dat vrouwen voor een meisje natrium- en kaliumrijke voeding moeten eten. Voor een jongen moet de vrouw calcium- en magnesiumrijke voeding eten.

Weer andere wetenschappers beweren dat het eten van veel eiwitten en dierlijke vetten, de kans op een jongen vergroten. Voor een meisje zou je juist meer suikers moeten eten.

Het verstandigst is om gewoon gezond te eten tijdens de zwangerschap.

Theorie 2: snel zaad
Deze theorie heeft te maken met de snelheid van het zaad. Een zaadcel kan of een Y-chromosoon of een X-chromosoon bevatten. Het Y-zaad  (‘jongentjes -zaad’), zou snel zwemmen, maar kort leven. Het X-zaad (‘meisjes-zaad’) zou langzamer zwemmen, maar langer leven.

Wil je een jongen, dan moet je zorgen dat het Y-zaad de eicel bereikt. Vrijen vlak voor de eisprong, verhoogt de kans daarop. Het Y-zaad is snel en bereikt dus rap de eicel.  Wil je juist een meisje, dan moet je juist 3 tot 5 dagen voor de eisprong vrijen. Het vrouwelijke X-zaad leeft langer in de baarmoedermond dan het mannelijke Y-zaad. Zorg er wel voor dat je na deze vrijpartij tot aan de eisprong niet meer vrijt. Anders heb je weer kans op een jongen.

Kijkje via de echo
Natuurlijk kan door middel van een echo worden nagegaan wat het geslacht van de baby is. Vanaf de 20-wekenecho kun je aan de echoscopist vragen wat het geslacht van de baby is. Houd er wel rekening mee dat het geslacht niet altijd goed te zien is.

De 20-wekenecho is een vorm van prenatale screening waarbij onderzoek wordt gedaan naar afwijkingen van het ongeboren kind. Het is dus geen ‘pretecho’, maar een medische echo. Verder wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen, of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Wist je dat ? ….bakerpraatjes
Bakerpraatjes zijn fabeltjes die gaan over de conceptie, zwangerschap, bevalling en babytijd. Een baker was vroeger een soort kraamverzorgster; een vrouw die veel ervaring had met bevallingen. Zij begeleidde de vroedvrouw en hielp de kersverse moeder met haar baby.

Er bestaan nogal wat fabels over hoe je kunt zien wat het geslacht van de ongeboren baby is. Vooral de beweringen dat je aan een zwangere vrouw kunt zien wat de baby wordt, zijn populair. We zetten een aantal bakerpraatjes voor je op een rijtje:

  • Puntige buik? Een jongetje! Ronde buik? Een meisje!
  • Draag je hoog? Dan krijg je een meisje. Ligt je kindje laag, dan wordt het een jongen.
  • Wordt je gezicht dikker? Dan wordt het een meisje. Blijft je gezicht hetzelfde, dan krijg je een jongen.
  • Heb je vaak een ochtendhumeur? Dan krijg je vast een meisje. Ben je juist heel vrolijk en lach je veel, dan wordt het een jongen.
  • Last van koude voeten? Dan krijg je een jongen. Merk je helemaal geen verschil? Dan wordt het een meisje.
  • Heb je veel last heeft van pukkeltjes? Dan wordt het een meisje! Een mooie, egale huid? Dan krijg je een jongetje.