Reizen en zwangerschap

Reizen en zwangerschap

Bent u zwanger? Dan hoeft u het reizen zeker niet te laten. Een kindje verwachten is geen ziekte! U hoeft gewoon enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de risico’s voor uw gezondheid en die van uw kind niet nodeloos te vergroten. 

Te mijden bestemmingen voor wie zwanger is

Het reizen zelf is niet verboden, maar sommige bestemmingen zijn wel te mijden:
– Onvoldoende medische infrastructuur.
– Betwistbare hygiëne.
– Streken waar malaria voorkomt.
– Streken waar gele koorts voorkomt.
– Grote hoogten.
Activiteiten die lichamelijke inspanningen vergen zijn eveneens te ontraden. Dat is onder meer het geval met trektochten. Ook duiken is absoluut af te raden tijdens de zwangerschap.
Sommige aandoeningen kunnen op reis optreden of verergeren: hartaandoeningen, antecedenten van trombose en embolie, bloedarmoede, placenta praevia (“voorliggende” placenta, d.w.z. abnormaal lage ligging van de placenta), pathologieën van de baarmoederhals, enz.

Wanneer en hoe reizen tijdens de zwangerschap?

De gunstigste periode om te reizen is het 2de trimester van de zwangerschap. Daarvoor is er een verhoogd risico op een miskraam en daarna stijgt het risico op een vroeggeboorte.
De beste manier om te reizen is per trein of met het vliegtuig. Reizen met de auto houdt een verhoogd risico op een vroeggeboorte in.
Voor vliegtuigreizen bepaalt elke luchtvaartmaatschappij zelf de uiterste limiet waarop zwangere vrouwen nog worden aanvaard. Zowel per trein als met het vliegtuig lopen zwangere vrouwen bij lange trajecten wel een verhoogd risico op trombose en embolie. Draag in dat geval zeker drukkousen, drink veel en sta regelmatig op om in de gang wat te stappen. In geval van antecedenten van trombose of embolie is in het 3de trimester een preventieve behandeling nodig met een middel dat de bloedstolling vertraagt. Soms wordt het ook aangeraden in het 2de trimester.

Mag een zwangere vrouw zich laten vaccineren?

Sommige vaccins mogen tijdens de zwangerschap niet worden toegediend. Het gaat om zogeheten « levend verzwakte » vaccins, dat zijn vaccins die levende, afgezwakte bacteriën of virussen bevatten. Dat is onder meer het geval met het vaccin tegen mazelen-bof-rubella (MBR), waterpokken, gele koorts en tuberculose.
De zogeheten « geïnactiveerde » vaccins (hepatitis A, buiktyfus, meningitis) zijn niet aangewezen, maar kunnen soms worden gebruikt, als het vaccin meer voordelen dan risico’s oplevert voor deze ziektes.
Tot slot zijn er nog de zogeheten « dode » vaccins, zoals het vaccin tegen de griep of DTP (difterie-tetanos-polio). Deze zijn zonder probleem injecteerbaar bij zwangere vrouwen.

Bescherming tegen malaria

Zwangere vrouwen beschikken over heel weinig mogelijkheden om zich tegen malaria te beschermen. Veel muggenbestrijdende producten zijn tijdens de zwangerschap tegenaangewezen. Hetzelfde geldt voor alle geneesmiddelen tegen malaria. De enige mogelijke voorzorg is lange, geïmpregneerde kleren dragen en een muggennet gebruiken.

Tot slot nog dit: zwangere vrouwen moeten zich meer dan om het even welke andere reiziger nauwgezet houden aan de elementaire hygiëneregels. Dat gaat van het wassen van de handen tot voedselhygiëne.

U bespreekt al deze aspecten het best met uw huisarts, gynaecoloog of verloskundige zodra u concrete reisplannen hebt.
 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *