Bellen tijdens zwangerschap

Bellen tijdens zwangerschap

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel mobiel bellen lopen meer kans op dat hun kind gedragsproblemen krijgt. Zeker als het kind later zelf ook veelvuldig gebruikmaakt van een mobieltje. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder ruim 13.000 Deense kinderen. Een van de onderzoekers waarschuwt niettemin dat de resultaten van het onderzoek niet over geïnterpreteerd moeten worden. Volgens haar wijst het onderzoek wel uit dat er meer onderzoek nodig is.

bellenvrouwzwanger__336756d.jpg“Het is een fantastische technologie en mensen gaan het zeker meer en meer gebruiken”, aldus onderzoekster Leeka Kheifets. “We moeten dus onderzoeken wat de potentiële gezondheidseffecten zijn en op welke manier we de risico’s kunnen verminderen.”

Het onderzoeksteam van Kheifets keek naar een groep van 13.159 kinderen wiens moeders al in een vroeg stadium van de zwangerschap waren gevraagd mee te werken aan het Deense National Birth Cohort onderzoek. De moeders werd gevraagd opnieuw een vragenlijst in te vullen toen de kinderen 7 jaar waren over het gedrag en de gezondheid van de kinderen en over het gebruik van de mobiele telefoon door zowel moeder als kind.

Kinderen die zowel voor als na de geboorte veelvuldig blootgesteld zijn aan mobiel bellen blijken 80 procent vaker last te hebben van emotionele of gedragsproblemen, hyperactiviteit of problemen met de ouders. Als kinderen alleen tijdens de zwangerschap worden blootgesteld aan mobiele straling blijken de risico’s groter dan als dit alleen na de geboorte gebeurt.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *