4 weken

4 weken

Slaappatroon

Inslapen
De zuigeling valt zachtjes in slaap tegen het eind van de voeding, terwijl het drinken af en toe onderbroken wordt. Als hij na een voeding wakker blijft, zal hij vermoedelijk gaan huilen voor de volgende slaapperiode.

Wakker worden
De zuigeling huilt wanneer hij wakker wordt. Hij kan eventjes ophouden wanneer zijn luier wordt verwisseld, vooral wanneer deze alleen nat is. Gewoonlijk huilt hij door tot hij gevoed wordt.

Aantal slaaptijden
Vier of vijf per etmaal. Werd het kind zeven tot achtmaal opgenomen vanaf de geboorte, dan zal men dit terugbrengen tot vier of vijf door twee slaaptijden te combineren.

Darm- en blaasfunctie

Darm
Een- tot drie- of zelfs viermaal ontlasting bij het wakker worden.

Blaas
De zuigeling huilt soms wanneer zijn luier nat is en wordt stil als hij verschoond is. Dit duurt slechts kort en verandert na zes weken.

Spontane activiteiten

De zuigeling kijkt naar lichtbronnen en ramen. Hij houdt ervan zijn hoofd en arm naar een bepaalde kant te keren. Hij kan boos worden als hij met zijn rug naar het licht wordt gelegd. Hij wordt stil wanneer hij weer naar het licht toe wordt omgelegd.

Hij heeft behoefte aan licht en heldere kleuren, maar geen schel zonlicht; daarop reageert hij heftig met verweer. Naderhand, op de leeftijd van acht tot tien weken, komt er voorkeur voor de kleuren rood en oranje. Intens huilen kan soms tot bedaren worden gebracht door een kleurig kussen binnen zijn gezichtsveld te leggen.

Sociaal gedrag

De zuigeling kijkt naar gezichten die vlak bij hem zijn. Wanneer hij ’s avonds huilt kan het zijn dat hij op zijn manier om contact met de omgeving vraagt. Met acht weken volgt hij graag bewegingen en vindt hij het prettig wanneer er mensen door de kamer lopen.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *