16 weken

16 weken

Slaappatroon

De zuigeling valt vrijwel dadelijk na zijn middagvoeding van 6 uur in slaap.

Wakker worden
De tijd van ontwaken is verschillend bij diverse kinderen en ligt tussen 5 en 8 uur in de ochtend. Kinderen die vroeg wakker worden beginnen gewoonlijk niet te huilen, maar liggen te kneuteren en spelen met hun vingers of met het lakentje, tot ze honger krijgen. Als ze naar hun voeding verlangen worden ze lastig.

Inslapen en wakker worden
De zuigeling valt gewoonlijk na de voeding niet direct weer in slaap, maar blijft een tijdje liggen tateren of met zijn handen spelen. Voor het inslapen huilt hij misschien, hoewel niet voor elk dutje.

Dagindeling
Drie dutjes per etmaal zijn typisch voor deze leeftijd, maar het kunnen er ook twee of vier zijn. Dutjes worden gedaan: vroeg in de morgen, laat in de morgen, ’s middags en ’s avonds. Het vroege ochtenddutje kan samenvallen met de nachtelijke slaap, vooral wanneer het kind later wakker wordt (omstreeks acht uur ’s morgens).
Het dutje aan het einde van de ochtend kan vervangen worden door dat van de middag. Een dutje ’s avonds is ongewoon en komt alleen voor wanneer het kind terugvalt op een oude gewoonte en ’s avonds laat wakker is, net als baby’s van jonge leeftijd.

Darm- en blaasfunctie

Darm
Een- of tweemaal per dag komt er ontlasting, ofschoon ook herhaaldelijk een dag kan worden overgeslagen. De tijd voor ontlasting is wisselend bij verschillende kinderen; doorgaans zal het bij eenzelfde kind steeds op dezelfde tijd komen.

Komt de ontlasting niet vlak na de voeding, dan gebeurt het misschien in het speeluur tussen 6 en 10 uur ’s avonds. Heeft het kind ontlasting onder de voeding, dan spuwt het soms daarbij.

Spontane activiteiten

De perioden van wakker zijn worden langer en worden vaak besteed aan lichamelijke oefeningen, zoals trappelen, het hoofd schudden en zich op de andere zij wentelen.

De zuigeling is nu in staat allerlei voorwerpen te pakken en heeft vooral plezier in een heen en weer dansend stukje speelgoed. Hij vindt het ook gezellig om zijn handjes tegen elkaar te klappen en zuigt nogal eens op duim en vingers voor en na de maaltijden.
Hij is nu ook bijzonder babbelachtig, maakt allerlei klanken met kenbaar plezier, vooral ’s ochtends vroeg en in de namiddag. Babbelen en huilen kunnen snel in elkaar overgaan.

Sociaal gedrag

Er is op deze leeftijd een toenemende behoefte aan gezelschap. Dit kan tot uiting komen bij de voeding, dikwijls voor elke maaltijd, hoewel sommige zuigelingen juist tijdens of na de maaltijden contact zoeken

Juist deze behoefte aan sociaal contact is vooral sterk tegen het eind van de dag, omstreeks 5 uur ’s middags; de zuigeling houdt er van om uit zijn bedje getild te worden voor een uurtje van gezelligheid.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *