Pijnbestrijding

Een TENS apparaat huren? Wat is TENS?

Behalve de ruggenprik en opioiden heb je ook de mogelijkheid van niet-farmacologische pijnbestrijding, oftewel pijnbestrijding zonder toediening van medicijnen. De desbetreffende methodes berusten op het stimuleren of remmen van bepaalde functies van je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn: TENS, acupunctuur en hypnose. Deze vormen van pijnstilling zijn de enige die ook thuis toegepast kunnen worden.

TENS (Transcutane Electrische Neuro Stimulatie) is een pijnverlichtingsmethode die berust op de Gate Control Theory van Melzack en Wall.

Volgens de Gate Control theorie kan de doorgifte van pijnprikkels beïnvloed worden. Pijnprikkels kunnen de ‘poort’ naar de hersenen alleen openen als ze sterk genoeg zijn. Andere prikkels, zoals electrische pulsen via de huid, zorgen ervoor dat de ‘poort’ voor pijnprikkels gesloten wordt. Bovendien zou het lichaam endorfines aanmaken. Het wordt veel gebruikt in de fysiotherapie en bij chronische pijn, waar het een bewezen effect heeft. Sinds midden jaren zeventig wordt het ook gebruikt bij bevallingen.

Door middel van electrische pulsen via de huid zou de geleiding van pijnprikkels worden beïnvloed en zou het lichaam endorfinen aanmaken: lichaamseigen pijnstillers.

TENS

TENS is een apparaat dat via vier electrodes die je op je rug plakt, lichte electrische pulsen geeft. Je kunt zelf de sterkte van de pulsen aanpassen. Hoe hoger de sterkte, hoe beter de pijnstillende werking.
De stimulatie van de zenuwen vindt plaats via op de huid aangebrachte pads. Langdurig gebruik van de TENS is niet schadelijk en de TENS heeft geen bijwerkingen.
TENS kan ook gebruikt worden voor stimulatie van de spieren, banden en pezen.
In het lichaam zijn er zowel dikke als dunne zenuwvezels te vinden. De hele dunne zenuwen zijn de pijnzenuwen. Als deze dunne zenuwen geprikkeld worden, geven deze pijnsignalen door aan de hersenen, je voelt dan pijn. Door gelijktijdig de dikke zenuwen te stimuleren met TENS kan het doorgeven van de pijnsignalen geblokkeerd worden. De dikke zenuwen zijn sterker dan de pijnzenuwen. Door de TENS te gebruiken kun je de dikke zenuwen stimuleren, waardoor je minder pijn kunt voelen.
Vrouwen die TENS gebruikt hebben tijdens de bevalling, zijn over het algemeen positief daarover, en willen het bij een volgende bevalling weer gebruiken (variërend van 60 tot 78%). In een studie waarbij verschillende pijnbestrijdingsmethodes werden vergeleken, scoorde TENS beter dan pethidine.

Aangezien de bevallende vrouw de controle heeft over de toediening, dosering, en het gebruik van de pijnstilling, geven deze methodes de vrouw het gevoel dat ze controle heeft over haar bevalling. Alleen al dit effect heeft een positieve invloed op de beleving van de bevalling en de pijn.
Voordelen van TENS:
•  je kunt gewoon bewegen en rondlopen
•  er zijn geen risico’s voor het kind
•  het is te gebruiken bij een thuisbevalling
•  je bepaalt zelf hoe hoog of hoe laag je de intensiteit van het apparaat zet
•  TENS wordt door sommige verzekeraars vergoed.
Nadelen van TENS:
•  het moet af onder de douche of in bad
•  soms kunnen de draden hinderlijk zijn

Pijnbestrijding bij bevallen

TENS en acupunctuur worden gebruikt voor verschillende vorm van pijnbestrijding en pijnverlichting voor een bevalling, tijdens een bevalling en nadat je bevallen bent. Bevallen met pijnstilling is zeer eenvoudig door het huren of kopen van TENS. Zelf acupunctuur toepassen is nog eenvoudiger. In onze winkel huur je snel en eenvoudig een TENS of acupunctuur penBezoek nu onze winkel

Een TENS apparaat kopen? Hoe gebruik ik tens?

Je plakt de pads op de plaats waar je pijn hebt (in de handleiding staan adviezen) of die je wilt stimuleren, dan schakel je het gewenste programma in en drukt op start, zo eenvoudig is het gebruik van TENS. Er is een duidelijke handleiding bijgesloten met tekening. Met het gebruik van de TENS heb je de mogelijkheid minder pijn te hebben bij je bevalling. Je kunt hem zelf instellen op het moment dat je hem nodig hebt om zo een meer ontspannen en prettigere bevalling te hebben. Als je je beter kunt ontspannen tijdens je bevalling kan dat resulteren in een kortere ontsluitingsduur waardoor je een snellere en minder pijnlijke bevalling kunt hebben.

Het gebruik van de TENS is veilig en je kunt het zowel thuis als in het ziekenhuis gebruiken. De TENS is in combinatie met andere pijnstilling te gebruiken.

Contact

Gebruik het onderstaande email adres om een vraag te stellen. Je kunt ook telefonisch contact opnemen.

TENS Bevalling :

Postbus 152

1130 AD Volendam

[email protected]

020 – 6120562

Tensbevalling is onderdeel van SmartSell BV en staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer: 34221340. Ons BTW nummer geven wij op aanvraag. Al onze gegevens staan ook op alle facturen die je van ons ontvangt.

TENS Bevalling

ABNAMRO

IBAN : NL61 ABNA 0560 7204 75

BIC/SWIFT : ABNANL2A

AGB Code: 76087445

Bekkenbodem training

De bekkenbodem is een groep van spieren die zowel bij mannen als vrouwen de onderkant van het bekken omsluiten. In deze spieren liggen de openingen voor de urine- en ontlastinsgwegen en bij vrouwen ook het baringskanaal.
De bekkenbodemspieren ondersteunen de organen in het bekken en in de onderbuik, zoals de blaas, endeldarm en baarmoeder (= uterus).
Oefeningen ter verbetering van het gebruik van de bekkenbodem-spieren. De bekkenbodem-spieren spelen o.a. een belangrijke rol bij het urineren, ontlasten en baren. Daarnaast voorkómen zij ook verzakkingen van de buik-organen.

In onze winkel vind je de Elite bekkenbodem trainer die je gemakelijk kunt kopen naast het huren van je TENS. Klik hier voor meer informatie. Kijk ook eens bij onze vaak gestelde vragen.

Functie
Omdat de bekkenbodemspieren normaal gesproken zijn aangespannen worden de plasbuis (= ureter), de anus en de bij de vrouw ook de schede afgesloten. Hierdoor wordt ongewild verlies van urine of ontlasting voorkómen.
Daarnaast zijn de bekkenbodemspieren van belang voor een goede functie van de vagina, penis en zaadballen (= testes).
Naar schatting hebben ca. 1 miljoen Nederlanders last van bekkenbodemproblemen. 

Problemen
Slecht functioneren van de bekkenbodemspieren kan tot de volgende klachten leiden:
plassen (o.a.)
– ongewild urineverlies (= urine-incontinentie)
– aanhoudende drang om te plassen
– niet goed kunnen beginnen met plassen
– vaker dan 8x per dag plassen
– moeilijk blaas leeg kunnen plassen
ontlasting (o.a.)
– ongewild verlies van ontlasting (= fecale incontinentie)
– verstopping (= obstipatie)
sex (o.a.)
– pijn tijdens vrijen
– erectie-stoornissen (= erectiele dysfunctie = ED)
prostaat (o.a.)
– zwakke, onderbroken urinestraal
– branderig gevoel tijdens plassen
– onwenst urine-verlies
overige
– pijn in bekken of onderbuik
– verzakking van de blaas, endeldarm en/of baarmoeder

Behandeling (o.a.)
bekkenbodem-oefeningen

TENS huren of kopen

Bij een bevalling is pijnbestrijding tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Waarom zou je onnodig pijn leiden? Behalve de ruggenprik en opioiden heb je ook de mogelijkheid van niet-farmacologische pijnbestrijding, TENS hurenoftewel pijnbestrijding zonder toediening van medicijnen. De desbetreffende methodes berusten op het stimuleren of remmen van bepaalde functies van je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn: TENS en acupunctuur. Deze vormen van pijnstilling zijn de enige die ook thuis toegepast kunnen worden. Je bent hier aan het goede ades om een TENS te huren of te kopen. Bestel hier je TENS of een acupunctuur pen voor de beste pijnbestrijding die je hellemaal zelf kunt toe dienen!

Naar de winkel

Vergoeding verzekering

Hierbij een overzicht van verzekeraars die deze behandelingen vergoeden. Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend. Lees de eigen verzekeringspolis van je verzekering na of neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om indien gewenst deze gegevens te verifiëren.

De Amersfoortse Verzekering; 
Vergoeding    100%
Polis               De aanvullende basisverzekering
Valt onder     Hulpmiddelen
www.De Amersfoortse.nl

Delta Lloyd Zorgverzekering;
Vergoeding    100%
Polis               De zorgpolis garant extra, comfort en Top
www.Deltaloyd.nl

Dia Vitaal;
Vergoeding    100%
Polis               De Extra Uitgebreid polis
www.Diavitaal.nl

OHRA Zorgverzekeringen ;
Vergoeding    100%
Polis                 De Uitgebreid en de Extra Uitgebreid polis
www.Ohra.nl

ONVZ Verzekeringen;
Vergoeding      onder hulpmiddelen, persoonsgebonden.
www.ONVZ.nl
                       

OZF Achmea;
Vergoeding    Maximaal 88.50 voor 6 weken huur
Polis                 De AV Royaal en de AV TOP Collectief polis.
www.OZF.nl

SR Zorgverzekeraar:
Vergoeding    De huurkosten
www.srzorgverzekeraar.nl

Univé;
Vergoeding    100%
Polis                de Extra Zorg Polissen 3, 4 en 5
Valt onder     Hulpmiddelen
www.Unive.nl

Acupunctuur en acupressuur

Acupunctuur en acupressuur zijn van oorsprong Aziatische geneeswijzen. Acupunctuur wordt al 2500 jaar toegepast. De theorie is dat er stromen van energie (Ch'i) in het lichaam bestaan die essentieel zijn voor de gezondheid. Als deze stromen verstoord zijn, is dit de oorzaak van ziekte. Door het aanbrengen van naalden op bepaalde punten dicht bij de huid (gelegen op de zogenaamde meridianen) wordt de balans in het lichaam hersteld. Bij acupressuur worden dezelfde punten gestimuleerd door druk uit te oefenen, in plaats van naalden te plaatsen.

Acupunctuur is een natuurlijke methode om deze klachten te verhelpen of te verlichten zonder nadelige bijwerkingen. Acupunctuur is er op gericht je lichaam weer in balans te brengen tijdens of na de zwangerschap maar kan ook worden gebruikt om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Ook bij een stuitligging kan acupunctuur helpen het kind te draaien. Deze draaikans is rond de 34e week maar liefs 25 % hoger dan wanneer er geen acupunctuur plaats vindt. Traditionele gynaecologie in de Chinese Geneeskunst heeft een lange geschiedenis. De eerste geschriften die daar over gaan stammen al uit de Shang Dynastie (1500 – 1000 v.Chr.). Het klassieke boek 'Yellow Emperor's Classic of Internal Medicine' bevat vele verwijzingen naar de vrouwelijke fysiologie, anatomie, diagnose en de behandeling van gynaecologische problemen. Gelukkig wordt de behandeling van zwangerschapsklachten met acupunctuur steeds bekender in Nederland. In landen als Noorwegen, Zweden en Frankrijk maken de verloskundigen zelf gebruik van Acupunctuur bij bevallingen.
Er zijn goede aanwijzingen dat acupunctuur de afgifte van endorfines stimuleert. Dit zou de pijnstillende werking van acupunctuur kunnen verklaren. Er zijn ook effecten op het immuunsysteem en op de afgifte van hormonen en neurotransmitters beschreven. Hoe deze veranderingen in het lichaam ervoor zorgen dat er een klinisch effect is, is nog niet duidelijk.

In 1997 heeft de NIH (het Amerikaanse instituut voor volksgezondheid) een consensus opgesteld waarin ze verklaren dat acupunctuur in sommige gevallen effectief is, bijvoorbeeld bij post-operatieve pijn.
Tijdens de zwangerschap wordt acupunctuur gebruikt voor de behandeling van misselijkheid, het draaien van stuitliggingen en het inleiden en versnellen van bevallingen. Het wordt ook gebruikt voor dysmenorrhea (pijnlijke menstruatie). Al deze behandelingen lijken effectief te zijn. Als pijnverlichtingsmethode wordt het minder vaak gebruikt.

Ook het gebruik van acupunctuur voor pijnverlichting tijdens de bevalling is beschreven. Meestal gaat het om kleine groepen. Eén studie beschrijft dat vrouwen die een acupunctuur behandeling kregen, minder vaak aanvullende pijnstilling kregen dan de controle-groep (42% vs. 86%). Van de vrouwen in deze studie wilde 94% opnieuw acupunctuur gebruiken. Andere studies melden echter geen effect op het gebruik van andere pijnstilling.

In een grote studie waarin 3317 vrouwen betrokken waren, bleek dat vrouwen die acupunctuur kregen minder conventionele methodes van pijnverlichting nodig hadden. Bovendien meldde 58% dat ze minder pijn hadden en wilde 78% in een volgende bevalling weer acupunctuur in overweging nemen. Bij deze studie werd achteraf bekeken hoe de bevalling verlopen was; de vrouwen werden niet vooraf in groepen ingedeeld.

Voordelen van acupunctuur (of acupressuur):
•  geen nadelige effecten voor de baby
•  het kan bij een thuisbevalling worden toegepast
•  het kan ook gebruikt worden om de bevalling te versnellen, als dat nodig is.
Nadelen van acupunctuur (of acupressuur):
•  de mate van pijnstilling is onvoorspelbaar

TENS producten

Het TENS apparaatje wordt gebruikt voor verschillende vorm van pijnbestrijding, revalidatie en spierstimulatie.
Het is een klein, handig draagbaar apparaat, ter grootte van een walkman. Je kunt het overal mee naar toe nemen en ook gebruiken tijdens diverse activiteiten. Je hoeft dus niet stil te zitten of te liggen als je het apparaatje gebruikt. Aan het apparaat zijn twee lange kabeltjes verbonden die worden vastgemaakt aan de ‘pads’. Deze pads worden op de huid geplakt.
Het TENS apparaatje werkt op batterijen die makkelijk te vervangen zijn.

Hierbij een overzicht van de TENS die wij verhuren:

Elle TENS

 • Ons topmodel
 • Digitale display
 • Boost knop
 • Links en rechts instellen van pads
 • Pulse intensiteit instellen
 • 2 standen: tijdens weeen en tijdens de bevalling
 • Draag clip en keykoord voor om je nek

Klik hier om de Elle TENS te bestellen.

Femme TENS

 • Analoge draaiknoppen
 • Boost knop met afstandbediening
 • Links en rechts instellen van pads
 • Draag clip

Klik hier om de Femme TENS te bestellen.

Obi TENS

 • Simpele versie
 • Digitale display
 • Boost knop
 • Draag clip

Klik hier om de Obi TENS te bestellen.