Baby

Baby

De bevalling zit erop, je slaapkamer is aan kant, jij bent gewassen en je baby is onderzocht en aangekleed. Dan komt het moment dat de verloskundige en de kraamverzorger de deur uitgaan…

Ademhaling van je baby

De kans is groot dat je bezorgd luistert naar de ademhaling van je baby. Die klinkt heel onregelmatig. Soms hoor je bijna niets, dan weer hoor je een oppervlakkig zuchten of zelfs een beetje knorren. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Zo’n onregelmatige ademhaling is heel normaal. Dat komt doordat de besturing van het ademhalingssysteem in het begin nog niet is volgroeid bij je baby. Met een maand of vier heeft je baby wel een rustige ademhaling.

Wel of niet slapen

Misschien ben je door de bevalling en alle emoties die daarbij horen, doodvermoeid geraakt en val je als een blok in slaap. Maar het is ook helemaal niet gek als je de slaap juist nu niet kunt vatten. Lichamelijk ben je misschien wel moe, maar geestelijk is er zoveel met je gebeurd dat je klaarwakker bent. De verbazing over die kleine baby die nu bij jullie ligt en alle emoties die daarbij horen, kunnen je de hele nacht uit je slaap houden.

Honderden baby vragen

Op het moment dat de kraamhulp de deur achter zich heeft dichtgetrokken, komen er waarschijnlijk honderden vragen op je af. Schrijf ze op. De volgende dag komt de kraamverzorger weer terug en kun je al je vragen op haar afvuren.

Aanleggen van je baby

Ook zonder de hulp van je kraamverzorger kun je je baby aan de borst leggen. Lukt het de eerste keer niet meteen, maak je dan niet druk. De tweede, of anders de derde keer, lukt het vast wel. Kom je er ook de volgende dag met de kraamverzorger niet uit, vraag dan professionele hulp van een lactatiekundige.

Voeding

Kort na de bevalling is een goed moment om de baby voor het eerst aan de borst te leggen en zijn voeding te geven. Vlak na zijn geboorte is de baby heel alert en heeft een sterke zoek en zuig reflex. Dat is dan een mooi moment om te oefenen met de voeding. Zo leert u elkaar alvast kennen. Als u uw kind vasthoudt en zachtjes streelt, voelt hij zich op zijn gemak in de nieuwe situatie.

Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding mag of wilt geven. In dat geval zijn er veel verschillende soorten kunstvoeding. Belangrijk is dat u alleen die voeding kiest die geschikt is voor pasgeborenen. De Kraamverzorgende helpt u om de juiste kunstvoeding voor uw pasgeboren baby te kiezen.