Acupunctuur

Acupunctuur bij chronische hoofdpijn

Volgens een Britse studie geeft acupunctuur een blijvende, klinisch relevante verbetering van chronische hoofdpijn, vooral van migraine.
De studie betrof 401 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar, van wie 85% vrouwen. De gemiddelde duur van hun klachten (minstens tweemaal per maand hoofdpijn) was ongeveer 21 jaar ; 94% van de patiënten had migraine en 6% spanningshoofdpijn.

De deelnemers werden verdeeld in een groep die ‘usual care’ van de huisarts kreeg en een groep die naast ‘usual care’ verwezen werd naar een ervaren acupuncturist voor maximaal twaalf sessies verspreid over drie maanden. De patiënten noteerden viermaal per dag de ernst van hoofdpijn.

Na twaalf maanden was de wekelijkse hoofdpijnscore gedaald met 34% in de acupunctuurgroep tegen 16% in de controlegroep. Per week waren er 1,8 dagen met hoofdpijn minder in de acupunctuurgroep, hetgeen neerkomt op 22 minder hoofdpijndagen per patiënt per jaar. Voor drie van de negen aspecten van levenskwaliteit was er na twaalf maanden meer verbetering in de acupunctuurgroep. Er was geen daling van het aantal bezoeken aan de arts, werkverzuim en gebruik van pijnmedicatie, wel van globaal medicatiegebruik (daling met 37% in de acupunctuurgroep versus 23% in de controlegroep. Leeftijd, geslacht of duur van de klachten beïnvloeden de resultaten niet.

Acupunctuur menopauze

Acupunctuur zou de nachtelijke warmteopwellingen tijdens de menopauze kunnen milderen. Dat blijkt uit een beperkte studie aan de universiteiten van Harvard en Stanford. 29 vrouwen tussen 45 en 65 jaar die sinds minstens 6 maanden geen maandstonden meer hadden gehad, namen aan de studie deel. Een eerste groep kreeg gedurende 7 weken tien acupunctuurbehandelingen met als eerste doel de warmteopwellingen te milderen, en als tweede doel de slaapproblemen te behandeling. Een tweede groep kreeg een behandeling met nepacupunctuur.
De vrouwen moesten een dagboek bijhouden waarin ze dagelijks hun klachten noteerden.
In beide groepen was er een vermindering van de nachtelijke warmteopwellingen (in ernst en frequentie) en betere slaap, maar het verschil was duidelijk groter in de groep die echte acupunctuur kreeg.

Acupunctuur helpt tegen rugpijn

Acupunctuur helpt tegen rugpijn, maar ook placeboacupunctuur werkt tegen de klachten. Beiden werken zelfs beter dan reguliere medische behandelingen, aldus onderzoekers van de Ruhr Universtität Bochum (Archives of Internal Medicine).
Aan het onderzoek namen 1162 patiënten tussen 18 en 86 jaar deel die gemiddeld meer dan 8 jaar leden aan lage rugpijn. Ze werden verdeeld in drie groepen, waarvan één acupunctuur kreeg, een tweede nep-acupunctuur en een derde een behandeling met ontstekingsremmers, pijnstillers en kine.

Na 6 maanden bleek zowel in de acupunctuur als de nep-acupunctuurgroep bijna de helft van de patiënten verbeterd (een derde minder pijn, of 12% verbetering van de mobiliteit), tegenover slechts een kwart in de derde groep. Zelfs wanneer acupunctuur niet goed werd toegepast, niet op de traditionele acupunctuurpunten, met de naalden minder diep in het lichaam en niet door de hand bewogen, dan nog gaf dit een beter resultaat dan medicatie. Of dit komt door een placebo-effect of de prikkeling van de naalden is niet bekend.
Volgens de onderzoekers kan hieruit afgeleid worden dat acupunctuur wérkt, maar niet door het blokkeren van pijnboodschappen naar de hersenen. Positieve verwachtingen rondom acupunctuur zouden geleid kunnen hebben tot een placebo-effect.