Acupunctuur helpt tegen rugpijn

Acupunctuur helpt tegen rugpijn

Acupunctuur helpt tegen rugpijn, maar ook placeboacupunctuur werkt tegen de klachten. Beiden werken zelfs beter dan reguliere medische behandelingen, aldus onderzoekers van de Ruhr Universtität Bochum (Archives of Internal Medicine).
Aan het onderzoek namen 1162 patiënten tussen 18 en 86 jaar deel die gemiddeld meer dan 8 jaar leden aan lage rugpijn. Ze werden verdeeld in drie groepen, waarvan één acupunctuur kreeg, een tweede nep-acupunctuur en een derde een behandeling met ontstekingsremmers, pijnstillers en kine.

Na 6 maanden bleek zowel in de acupunctuur als de nep-acupunctuurgroep bijna de helft van de patiënten verbeterd (een derde minder pijn, of 12% verbetering van de mobiliteit), tegenover slechts een kwart in de derde groep. Zelfs wanneer acupunctuur niet goed werd toegepast, niet op de traditionele acupunctuurpunten, met de naalden minder diep in het lichaam en niet door de hand bewogen, dan nog gaf dit een beter resultaat dan medicatie. Of dit komt door een placebo-effect of de prikkeling van de naalden is niet bekend.
Volgens de onderzoekers kan hieruit afgeleid worden dat acupunctuur wérkt, maar niet door het blokkeren van pijnboodschappen naar de hersenen. Positieve verwachtingen rondom acupunctuur zouden geleid kunnen hebben tot een placebo-effect.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.