Acupunctuur en acupressuur

Acupunctuur en acupressuur

Acupunctuur en acupressuur zijn van oorsprong Aziatische geneeswijzen. Acupunctuur wordt al 2500 jaar toegepast. De theorie is dat er stromen van energie (Ch'i) in het lichaam bestaan die essentieel zijn voor de gezondheid. Als deze stromen verstoord zijn, is dit de oorzaak van ziekte. Door het aanbrengen van naalden op bepaalde punten dicht bij de huid (gelegen op de zogenaamde meridianen) wordt de balans in het lichaam hersteld. Bij acupressuur worden dezelfde punten gestimuleerd door druk uit te oefenen, in plaats van naalden te plaatsen.

Acupunctuur is een natuurlijke methode om deze klachten te verhelpen of te verlichten zonder nadelige bijwerkingen. Acupunctuur is er op gericht je lichaam weer in balans te brengen tijdens of na de zwangerschap maar kan ook worden gebruikt om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Ook bij een stuitligging kan acupunctuur helpen het kind te draaien. Deze draaikans is rond de 34e week maar liefs 25 % hoger dan wanneer er geen acupunctuur plaats vindt. Traditionele gynaecologie in de Chinese Geneeskunst heeft een lange geschiedenis. De eerste geschriften die daar over gaan stammen al uit de Shang Dynastie (1500 – 1000 v.Chr.). Het klassieke boek 'Yellow Emperor's Classic of Internal Medicine' bevat vele verwijzingen naar de vrouwelijke fysiologie, anatomie, diagnose en de behandeling van gynaecologische problemen. Gelukkig wordt de behandeling van zwangerschapsklachten met acupunctuur steeds bekender in Nederland. In landen als Noorwegen, Zweden en Frankrijk maken de verloskundigen zelf gebruik van Acupunctuur bij bevallingen.
Er zijn goede aanwijzingen dat acupunctuur de afgifte van endorfines stimuleert. Dit zou de pijnstillende werking van acupunctuur kunnen verklaren. Er zijn ook effecten op het immuunsysteem en op de afgifte van hormonen en neurotransmitters beschreven. Hoe deze veranderingen in het lichaam ervoor zorgen dat er een klinisch effect is, is nog niet duidelijk.

In 1997 heeft de NIH (het Amerikaanse instituut voor volksgezondheid) een consensus opgesteld waarin ze verklaren dat acupunctuur in sommige gevallen effectief is, bijvoorbeeld bij post-operatieve pijn.
Tijdens de zwangerschap wordt acupunctuur gebruikt voor de behandeling van misselijkheid, het draaien van stuitliggingen en het inleiden en versnellen van bevallingen. Het wordt ook gebruikt voor dysmenorrhea (pijnlijke menstruatie). Al deze behandelingen lijken effectief te zijn. Als pijnverlichtingsmethode wordt het minder vaak gebruikt.

Ook het gebruik van acupunctuur voor pijnverlichting tijdens de bevalling is beschreven. Meestal gaat het om kleine groepen. Eén studie beschrijft dat vrouwen die een acupunctuur behandeling kregen, minder vaak aanvullende pijnstilling kregen dan de controle-groep (42% vs. 86%). Van de vrouwen in deze studie wilde 94% opnieuw acupunctuur gebruiken. Andere studies melden echter geen effect op het gebruik van andere pijnstilling.

In een grote studie waarin 3317 vrouwen betrokken waren, bleek dat vrouwen die acupunctuur kregen minder conventionele methodes van pijnverlichting nodig hadden. Bovendien meldde 58% dat ze minder pijn hadden en wilde 78% in een volgende bevalling weer acupunctuur in overweging nemen. Bij deze studie werd achteraf bekeken hoe de bevalling verlopen was; de vrouwen werden niet vooraf in groepen ingedeeld.

Voordelen van acupunctuur (of acupressuur):
•  geen nadelige effecten voor de baby
•  het kan bij een thuisbevalling worden toegepast
•  het kan ook gebruikt worden om de bevalling te versnellen, als dat nodig is.
Nadelen van acupunctuur (of acupressuur):
•  de mate van pijnstilling is onvoorspelbaar

Delen